Afzet biologisch fruit met Skal certificaat

bij de afdeling HSF van de VANL-TCW

 

Op zoek naar de perfecte plek om mensen weer in contact te brengen met de natuur kwam ik via een tip van een lid van onze vereniging HSF van de VABL-TCW "De Hoorneboeg" tegen. Hierin zag ik mogelijkheden om in contact te treden met De Hoorneboeg.

 

Contacten

Voor de afzet van het Biologisch Hoogstamfruit met Skal certificaat zijn er contacten met ciderij De Hoorneboeg te Hilversum. De contacten zijn vooral oriënterend van aard, om te zien of er mogelijkheden zijn voor de Afdeling Hoogstamfruit om onder het Skal certificaat fruit af te zetten. Belangrijk is dat er ook een prijsindicatie voor de levering van fruit wordt afgesproken. Wordt dus vervolgd !!.

 

Ciderij De Hoorneboeg (Elegast cider)

De appels van deze ambachtelijke Nederlandse cider komen uit oude hoogstamboomgaarden. De appels worden geoogst, worden vermalen en geperst vervolgens wordt het sap vergist. Door de verhouding in appelrassen en het type gist dat er gekozen wordt ontstaat er een unieke smaak: fruitig friszuur en licht bitter. 

Inmiddels worden deze ciders op markten en in speciaalzaken verkocht en is er veel hulp van vrijwilligers. Het mooie is dat de Hoogstamboomgaarden mede hierdoor weer een reden van bestaan hebben.

De bekendheid van cider is in Nederland met een opmars bezig. Steeds meer liefhebbers weten ook de ambachtelijk geproduceerde ciders te vinden, onder de naam Elegast.

De ciders van Elegast worden allemaal gemaakt van appels die met de hand worden geplukt in oude boomgaarden. Zo gaat de oogst niet (meer) verloren en is er weer een reden om deze mooie landschapselementen in stand te houden.  

 

Elegast cider

Elegast maakt ambachtelijke cider van appels uit Nederlandse hoogstamboomgaarden,
het is een natuurcider uit puur sap. Elegast oogst zelf, perst zelf, en bereikt door langzame gisting in de wintermaanden een unieke complexiteit in smaak. Zonder toevoeging van sulfiet, vegan en glutenvrij.
Met deze cider wordt er een nieuwe impuls gegeven aan het inkomen van historische hoogstamboomgaarden vol natuurwaarden. Gedurende het hele jaar kun je terecht in het proeflokaal voor proeverijen van de cider.

 

Zie de website www.dehoorneboeg.nl/ciderij

 

 

 

Jan van den Berge

Secretaris Hoogstamfruit van de VANL-TCW